Duel 'Dagen Zonder Vlees' tussen Gent en Sint-Niklaas eindigt op gelijkspel
Veggiesteden
Gent en Sint-Niklaas voeren al lang actie rond duurzaamheid en vegetarisch eten. Zo hanteert de Stad Gent de voedselstrategie 'Gent en Garde', waarbij de lokale, korte keten en duurzame voeding in de kijker worden gezet. Daarnaast kreeg het Gentse 'Donderdag Veggiedag'-initiatief wereldwijd navolging. Sint-Niklaas is eveneens 'Donderdag Veggiestad' en organiseert al sinds 2011 de 'Langste Veggietafel'.
Dagen Zonder Vlees
De bewustwordingscampagne 'Dagen Zonder Vlees' gaat over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is eenvoudig: veertig dagen zo weinig mogelijk vlees en vis eten. Op die manier wordt de ecologische voetafdruk drastisch naar omlaag gebracht. Een dag veggie eten betekent een besparing van 11 m² op de ecologische voetafdruk, wat overeenkomt met 12 km autorijden. Dit jaar werd de zesde editie van de 'Dagen Zonder Vlees'-campagne georganiseerd. De voorbije jaren deden 90.000 mensen mee, dit jaar staat de teller op meer dan 113.000 deelnemers.
'De twee steden hebben een voortrekkersrol. Een groeiende inzet van steden, gemeenten, scholen en bedrijven betekent dat er meer en meer draagvlak is voor een duurzamere toekomst en dat is hoopvol'
Alexia Leysen, organisatie Dagen Zonder Vlees
Goede concurrentie
Beide steden deden hard hun best, overtuigden zowel inwoners als personeel en zaten elkaar een tijdje nipt op de hielen. De Sint-Niklazenaars en Gentenaars bespaarden samen meer dan 251.000 m², het personeel van beide steden ongeveer 50.000 m². Verhoudingsgewijs hebben de Gentse inwoners gewonnen van de Sint-Niklase bevolking. Het personeel van Stad en OCMW Sint-Niklaas had verhoudingsgewijs dan weer de grootste gespaarde ecologische voetafdruk. Dat brengt de eindstand op 1-1.
SDG's
Gent is een officiële ambassadeur van de SDG's -de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties- en heeft als rol om de eerste vijf SDG's, die samen de 'cluster people' vormen, bekend te maken bij het grote publiek. Gent koos ervoor om dat te doen via vijf uitdagingen. Telkens wordt een andere Belgische stad het vuur aan de schenen gelegd rond een SDG. Elk van de vijf uitdagingen is gelinkt aan de sociale pijler van duurzame ontwikkeling.