Gratis kookworkshops voor lagere en secundaire scholen

Stad Sint-Niklaas, Logo-Waasland vzw en EVA vzw bieden leerlingen en ouders van lagere en secundaire scholen gratis kookworkshops aan. Deze zijn op vraag en maat van de school en de klas aan wie ze gegeven worden. Meer info over alle opties vindt u hieronder. 

Basisonderwijs

Krok Gezond
Krok Gezond wil leerlingen, leerkrachten en/of (groot)ouders informeren en sensibiliseren rond lekker, gezond en betaalbaar koken. Theorie en praktijk gaan samen en kunnen aangeboden worden in de vorm van een demonstratieles, een eenmalige kookactiviteit, een volledige cursus van zes halve dagen over een periode van 6 of 12 weken,... 
In de uitgebreide versie komen de actieve voedingsdriehoek, basisregels rond hygiëne, correct bewaren/bereiden van voeding en winkeltips aan bod. Tijdens de winkeloefening leren de cursisten prijzen en verpakkingshoeveelheden vergelijken, etiketten lezen, ... In de beperktere versie bekijken we samen met de school waarrond gewerkt zal worden. Telkens wordt een kookgedeelte voorzien waarbij de cursisten zelf aan de slag gaan. 
Krok gezond wordt professioneel begeleid door een diëtiste of voedingsdeskundige van Logo-Waasland vzw. De school engageert zich om de locatie en boodschappen te voorzien. 

duur: 3 lesuren (aangepast op maat)
groepsgrootte: max. 20 
benodigd materiaal: basis kookmateriaal
meer info en boekingen: eline.dekeulenaer [at] sint-niklaas.be of 03 778 37 48

Kookworkshop 'Een boontje voor'
Tijdens deze worskhop maken de leerlingen op een speelse manier kennis met de veggie keuken aan de hand van smakelijke receptjes. De titel doet het al vermoeden: peulvruchten spelen de hoofdrol. Het zijn lekkere en gezonde eiwitbommetjes waarmee je alle kanten uit kunt. Wat dacht je van apenrotsen, pindavulkanen, dophertjes en couscouskaravanen? Laat de leerlingen kennis maken met lekkere broodbelegjes, maak gekke gezonde boterhammen, fruitige hapjes en drankjes,... en maak hen zo warm voor veggie en gezonde voeding! Iedere deelnemer krijgt ook een leuk receptenboekje mee naar huis. De school engageert zich om de locatie te voorzien. 

duur: 2 lesuren
groepsgrootte: max. 20
benodigd materiaal: basis kookmateriaal
meer info en boekingen: eline.dekeulenaer [at] sint-niklaas.be of 03 778 37 48

Educatief materiaal
Leerkrachten in het lager onderwijs kunnen beroep doen op een kant-en-klaar educatief pakket 'Donderdag Veggiedag in de klas' van EVA vzw, met veel lesblaadjes, prenten, kijk- en voelzakjes, posters, een stempel,... 

Een educatief pakket kost 30 EUR (excl. verzendingskosten) en kan besteld worden door een mailtje te sturen naar info [at] evavzw.be

Secundair onderwijs

Kookworkshop 'Kook het Voort'
Festivalwraps, ketchupcurry, een brooddoos zonder dieren,... dit zijn maar enkele voorbeelden van de gerechtjes die leerlingen kunnen maken tijdens een workshop Kook het Voort. Na een korte inleiding over de voordelen van vleesvermindering kunnen de leerlingen in groepjes zelf een gerecht klaarmaken, en nadien kan iedereen natuurlijk proeven. Koken met bekende en minder bekende ingrediënten en samen proeven en ervaren hoe lekker veggie is, is de kern van deze workshop. En na afloop krijgt iedereen een leuke receptenbundel mee zodat er ook thuis nog voort gekookt kan worden. 

duur: 2 lesuren
groepsgrootte: max. 20
benodigd materiaal: basis kookmateriaal
meer info en boekingen: eline.dekeulenaer [at] sint-niklaas.be of 03 778 37 48

Educatief materiaal
Voor jongeren ontwikkelden we het educatief pakket 'PlanEet'. Met dit pakket kan je een brede discussie over duurzame voeding aanzwengelen. Je kan daarvoor ook een gratis bundel downloaden met een schat aan achtergrondinformatie, leerlingenblaadjes, opdrachten en links naar filmpjes over verschillende onderwerpen (vegetarische maaltijden, afval, seizoensgebonden voeding,...) en voor verschillende niveaus en onderwijsvormen (eerste, tweede en derde graad aso, tso, kso, bso,...) 

Download de gratis bundel 'Educatief Materiaal over duurzame voeding'

Meedoen aan Donderdag Veggiedag
Heb je interesse om op je school of met je jeugdvereniging Donderdag Veggiedag in te voeren? Ons stappenplan helpt je al een aardig eindje op weg! Meer info? Neem contact op met EVA vzw. Dat kan via melanie [at] evavzw.be of telefonisch op het nummer 09 329 68 51.