Sint-Niklaas lanceert netwerk 'Klimaatscholen voor OK Toekomst'

Samen met de scholen en de klimaatcoaches is de stad op weg naar een klimaatactieplan op maat van de Sint-Niklase scholen. Deelnemende scholen vormen samen de 'Klimaatscholen voor een OK Toekomst', het nieuwe label waarmee in scholenstad Sint-Niklaas de inspanningen worden opgevoerd om de klimaatdoelstellingen te behalen.

In Sint-Niklaas, dé scholenstad van Vlaanderen, zijn scholen belangrijke partners in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Scholen hebben niet alleen een doorslaggevende pedagogische voorbeeldfunctie voor de burgers van morgen, maar ze hebben ook een directe klimaatimpact op vlak van onder meer energieverbruik, mobiliteit en voedsel.

Schaalgrootte

Scholen worden echter met grote uitdagingen geconfronteerd. Voor die uitdagingen is schaalgrootte vaak een voordeel. Samen kunnen we meer. Daarom richt de stad het netwerk 'Klimaatscholen voor OK Toekomst' op. De klimaatcoaches nemen een coördinerende rol op, om een visie op klimaatscholen uit te werken en een klimaatactieplan op te maken op maat van álle Sint-Niklase scholen. Doel is om de scholen klaar te maken voor een 'OK Toekomst'. We lanceren vandaag ook het gelijknamige label, als de vlag waaronder we allemaal samen varen naar een duurzame toekomst.

Ervaring delen

De meerwaarde voor de deelnemende scholen aan het netwerk 'Klimaatscholen voor OK Toekomst'? De scholen kunnen over de onderwijsnetten heen ervaringen delen, wat uniek is. Ze werken samen aan klimaatacties en -projecten en worden ondersteund door de stad en de procesbegeleider Transition Stories. Ze krijgen met het klimaatactieplan een heldere structuur en een overzicht over de zes domeinen, van duurzame renovatie, hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit, lokaal en gezond voedsel tot klimaatadaptatie en circulaire economie. De noden zijn over de netten heen uiteenlopend, maar situeren zich vooral op vlak van (verouderde) infrastructuur, budget en tijdsgebrek om zich op een gestructureerde manier met klimaat bezig te houden.

Op 9 februari 2023 was er de lancering van het label 'Klimaatscholen voor OK Toekomst', in combinatie met een workshop met interne en externe organisaties als Vlaams Energiebedrijf (VEB) Efika, Transition stories en de Klimaatcoaches zodat de scholen met alle nodige expertise verder op pad kunnen gaan.