Nacht van de Duisternis 2021

Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseren de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en vzw Preventie Lichthinder de Nacht van de Duisternis. Met deze jaarlijks weerkerende campagne wordt de impact van lichtvervuiling op mens en milieu in de kijker gesteld.

Het Sint-Niklase stadsbestuur steunt de Nacht van de Duisternis door tijdens het weekend van 9 oktober de monumentverlichting te doven van het stadhuis, de Cipierage en de Witte Molen. Tegelijkertijd worden ook de bevolking, de handelaars en de industrie opgeroepen om mee te doen en  tuinverlichting, reclameverlichting of klemtoonverlichting te doven. Hierdoor kan de nacht terug in ere hersteld worden.

Verlichting verbruikt heel wat energie. Licht dat niet op de juiste plaats terecht komt, maar in de sterrenhemel of in een nabijgelegen stukje natuur is verspilde energie en is slecht voor de portemonnee. Bovendien is dat strooilicht ook niet zo onschuldig als het lijkt. Omdat veel dieren en planten, gestuurd door hun biologische klok, leven op het ritme van de cyclus van dag en nacht, kan kunstmatig licht dit biologisch systeem danig verstoren. En dit geldt bovendien ook voor de mens.

Meer info kan u vinden op: https://nachtvandeduisternis.be/welkom/