Mic Mac Minuscule: geboortelijst met herbruikte, faire en gepimpte kinderspullen

Mic Mac Minuscule is een initiatief gestart door Jona Mukabalisa en Gert Linthout. Beiden gebeten door duurzaamheid, circulaire economie en gedragsverandering. Alles startte vanuit het idee om babyspullen een tweede leven te geven. Daarnaast hadden Jona en Gert ook een visie op betaalbare duurzaamheid en wensten ze de kloof te dichten tussen aanbieders en kopers op de tweedehandsmarkt. Dit alles leidde tot een netwerk van enthousiaste lokale zelfstandige Mic Mac Madammen en Meneren. Ze zijn ondertussen met 25!

Mic Mac Madam van het Waasland

De Mic Mac Madam van het Waasland, dat is Siel Kerkhof. Zij staat jonge ouders bij met raad en daad bij het samenstellen van hun persoonlijke geboortelijst. “Mic Mac Minuscule is er voor milieu- én stijlbewuste ouders die fan zijn van hip, tweedehands en ecologisch nieuw, maar geen zin of tijd hebben om zelf alles bij elkaar te snuisteren”, vertelt Siel. ‘Ik heb al heel wat Sint-Niklase spullen een tweede leven kunnen geven en babyspullen bij nieuwe ouders een nieuwe plaats gegeven. De samenwerking met de Kringwinkel én de connectie met Cocon vind ik heel fijn!’

Tweedehands en ecologisch

Mensen die een kind verwachten, kunnen sinds 2017 aankloppen bij Mic Mac Minuscule om een tweedehandse babyuitzet bij elkaar te laten zoeken. Daarnaast spreken ze ouders aan die hun overbodig geworden babyartikelen willen verkopen. De Mic Mac Madammen en Meneren verlenen advies en gaan op zoek naar een babyuitzet die past bij de smaak van de ouders. Na een grondige controle komt alles, net zoals in een traditionele babywinkel, op een online cadeaulijst. “Familie en vrienden weten dat ze een duurzaam cadeau schenken, dat de ouders bovendien zeker kunnen gebruiken”, legt Jona uit.

Mic Mac Minuscule zet niet alleen in op tweedehandsproducten, maar ook op nieuwe (ecologische) spulletjes van hun partner Klein Spook. “Via Klein Spook beiden we de ouders-in-spé toch nog enkele dingen aan die ze gewoon liever nieuw hebben, dat begrijpen we. Wasbare luiers, papflessen of een bakfiets, bieden we nieuw én ecologisch aan”, zegt Jona.

Tot slot bieden ze ook producten aan van recupmateriaal, zoals lampjes uit recuphout of speelgoedzakken, speeltipi’s en snoetenpoetsers uit gerecycleerd textiel. Mic Mac Minuscule zet ook in op het werken met reststromen en het opwaarderen van producten die anders op de afvalberg terecht komen. Dit doen ze onder meer met hun Boinky Beans, geredde suikerbonen met een hoekje af.

Redenen om te kiezen

“Jonge ouders kiezen voor ons voor de duurzaamheid en het gemak, maar ook voor de prijsbesparing en de persoonlijke, lokale aanpak”, geeft Jona mee. Er zijn dus verschillende redenen om te kiezen voor Mic Mac Minuscule.

Ten eerste is het goed voor de planeet: de voetafdruk van een tweedehandsgeboortelijst is 90% kleiner dan bij een nieuwe geboortelijst. Weet je dat 100.000 geredde babyspullen zorgen voor een verminderde CO2-uitstoot van 3.400 ton. Dat staat gelijk aan het gemiddeld gebruik van een normale personenauto gedurende 340 jaar, 255.000 uur douchen of 170.000 kilogram rundsvlees produceren.

Ten tweede is het goed voor je portemonnee. Weet je dat een gezin gemiddeld 6.500 euro uitgeeft aan babyspullen? En dat veel babyspullen slechts 3 tot 5 maanden gebruikt worden. Twee derde van die spullen – vaak nog in perfecte staat – belandt op zolder en uiteindelijk op de vuilnisbelt. Een tweedehands geboortelijst is tot bijna de helft goedkoper en Mic Mac Minuscule ontzorgt je door alles bij elkaar te zoeken.

En ten derde is het goed voor het goede doel: Ouders-in-spé wordt gevraagd om 10% van de lijstwaarde aan een goed doel van eigen keuze te schenken. Mic Mac Minuscule stelt enkele goede doelen graag aan je voor, maar uiteindelijk kies jij vrij voor het goede doel dat nauw aan je hart ligt.

Wil je meer weten over Mic Mac Minuscule? 

Tijdens de week van #RepairEverywhere kan je kennismaken met Mic Mac Minuscule in de Kringwinkel Den Azalee op woensdag 19 oktober van 14u tot 17u en op zaterdag 22 oktober van 14u tot 17u
Locatie: Den Azalee, Heistraat 115, 9100 Sint-Niklaas
Meer info: www.micmacminuscule.be/

Siel kan je bereiken via telefoon (+32 498 57 22 63) of mail siel.k [at] micmacminuscule.be
info [at] micmacminuscule.be

Hoofdzetel: Hélène Marécalhof 10A, 9050 Gentbrugge
Actief in heel Vlaanderen en Brussel, dus ook in Sint-Niklaas!