Op wielekes rolt en rolt!

Al 65 fietsjes werden binnengebracht, twee vrijwilligers aan de slag.

In maart 2021 ging Sint-Niklaas als eerste Wase gemeente van met Op Wielekes, een fietsbibliotheek voor kinderfietsen. Na een half jaar is de fietsbib stilaan op weg om een begrip te worden in de stad: het aantal leden neemt maandelijks toe en ook de ontleningen en donaties zitten in stijgen lijn.

Het concept is eenvoudig: kinderen die lid worden, hebben altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat. De fietsbib heeft een plaatsje gevonden in De Bareel, de overdekte fietsenstalling aan het Sint-Niklase station en is een samenwerking met Den Azalee. Wie een te klein geworden kinderfiets staan heeft, kan die ook steeds aan de fietsbib doneren in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap.

65 fietsjes binnengebracht

De afgelopen maanden mocht de fietsbib Op wielekes al 65 fietsjes ontvangen. Minstens even veel fietsen werden ondertussen uitgeleend. Na een aarzelende start vinden meer en meer gezinnen met kinderen hun weg naar de fietsbib. De reacties van de gebruikers zijn in elk geval enthousiast en de aanboden tijdslots zijn steevast in een mum van tijd volzet. Ook online kent het initiatief veel bijval: de bijgehorende facebookgroep telt intussen 155 leden en groeit nog wekelijks aan. Via die weg kunnen leden zien welke fietsen nieuw in het assortiment zijn. Uit dit initiatief blijkt dat steeds meer Sint-Niklazenaren gewonnen zijn voor deeleconomie en duurzaamheid.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht?

De fietsbib op wielekes telt momenteel twee vaste vrijwilligers. De ene richt zich meer op het klantenonthaal, de facebookgroep en de toevoer van kinderfietsjes. De andere vrijwilliger houdt zich bezig met het herstel van de kinderfietsjes. Klein of grote herstellingen aan kinderfietsjes zijn voor hem geen geheim. De stad wil dit team verder aanvullen met meer enthousiaste vrijwilligers. Zo kunnen er op termijn meer openingsmomenten voorzien worden. Mensen die mee hun schouders onder dit initiatief willen zetten kunnen steeds contact opnemen met de stad via het mailadres opwielekes [at] sint-niklaas.be

Extra fietsen gezocht

Bij de kleinste maten kinderfietsen is het aanbod erg groot. Een echte prinsessenfiets of een stoere mountainbike: voor kleinere kinderen is er voor elk wat wils. Bij de grotere fietsen (leeftijd 10-12 jaar) is de vraag groot en zoekt de stad nog extra fietsen om aan de collectie toe te voegen. binnenbrengen kan steeds tijdens de vaste openingsmomenten.

De op wielekes meer open in de toekomst?

Momenteel is de fietsbib op wielkes 2x open per maand. Dit telkens de eerste en de tweede woensdag van de maand van 15.00 u tot 17.00 u. Een afspraak maken kan je via volgende website https://calendly.com/sint-niklaas-opwielekes. Toch denken we er aan om de op wielekes op korte termijn elke week zijn deuren laten te openen. We nodigen jullie uit om de facebookgroep ‘Op Wielekes Sint-Niklaas’ in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van de laatste fietsnieuwsjes.

Meer info

Voor vragen kan u terecht bij het team van ‘Op Wielekes’ via sint-niklaas [at] opwielekes.be