Twee nieuwe autodeelinitiatieven van start: Stapp.in en JustDrive

Sint-Niklaas wordt, net als alle andere centrumsteden in Vlaanderen, geconfronteerd met een nog steeds stijgend autogebruik en daarbij horende hoge parkeerdruk. Het gedeeld gebruik van auto’s levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het aantal auto’s in de stad en het doen afnemen van de parkeerdruk, vooral in het centrum. Bovendien past autodelen perfect binnen de ambities gesteld in het mobiliteitsplan en in het klimaatplan: geen wonder dat de stad met plezier inzet op het stimuleren en faciliteren van autodelen.

Stapp.in

Klimaatpionier garage Houttequiet start vanaf september met autodeelservice Stapp.in. Op drie vaste plaatsen in de stad (Schouwburgplein, Koningin Fabiolablokken en achterzijde NMBS-station) staat een deelauto voor je klaar. Het werkt heel simpel: reserveren via de app, en rijden maar!

Je hoeft geen inschrijvingsgeld of abonnement te betalen, de app downloaden en registreren volstaat. Je betaalt achteraf enkel een klein bedrag per uur voor het gebruik, afhankelijk van de grootte van je deelwagen (stadswagen, gezinswagen of monovolume). Brandstof, verzekering en taksen zijn inbegrepen!

Meer weten over Stapp.in? www.stappin.be

JustDrive

Ook garage Mertens start vanaf september met een autodeelinitiatief. Justdrive werkt een beetje anders dan de bekende autodeelinitiatieven: geen vaste standplaats, maar een systeem van free floating. Dat betekent dat je als gebruiker de deelwagen kan ophalen in een geografische zone, die ruimer is dan enkele vooraf bepaalde en geïdentificeerde parkeerplaatsen. Via de smartphone app ontdek je snel waar de dichtstbijzijnde Justdrive-deelwagen zich bevindt.

Vanaf september worden 10 deelwagens ter beschikking gesteld in de zone begrepen: Slachthuisstraat, Vijfstraten, Singel, N70, Hertjen, Hertenstraat, N16, Prins Alexanderlaan, N70, Driegaaienstraat, Dalstraat, Hofstraat, Driekoningenstraat.

Ook bij Justdrive betaal je geen abonnementskosten, je hoeft enkel vooraf een account aan te maken via de website. Betalen voor je rit doe je eenvoudig via de smartphone: per gebruik wordt forfaitair 1 EUR opstartkost aangerekend, verder betaal je per kilometer en per minuut. Je kan er ook voor kiezen om de wagen gedurende één volledige dag te gebruiken. In dat geval kost je dat 90 EUR per dag, inclusief 200 km gratis.

Meer weten over Justdrive? www.garage-mertens.be