Donderdagavond, wooninfoavond

Elke donderdagavond in mei kan je in het stadhuis terecht voor een wooninfoavond. Telkens neemt een deskundige gastspreker één specifiek woonthema onder de loep. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

 

Het nieuw Vlaams Woninghuurdecreet
Donderdag 2 mei – 19.30 uur

Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet is van toepassing op huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden afgesloten voor een huurwoning gelegen in Vlaanderen. In het decreet staan nieuwigheden rond o.a. de staat van het gehuurde goed, de duur van de huurovereenkomst, de huurwaarborg, de opzeggingsmogelijkheden, de indexatie en de eventuele herziening van de huurprijs. Tijdens deze infoavond komt u te weten wat er precies verandert voor huurders en verhuurders.

 

Geveltuinen en groendaken
Donderdag 9 mei – 19.30 uur

Hete zomernachten, fijn stof, overstroomde straten. De uitdagingen voor de leefbaarheid van onze steden zijn legio. Op zoek naar oplossingen? Meer groen brengt soelaas! Groendaken isoleren je dak en bufferen regenwater. Geveltuinen koelen je gevel af door verdamping en vangen fijnstof. Een expert legt het haarfijn uit. Wist je dat het stadsbestuur een premie voorziet voor de aanleg van een groendak?

 

Woningkwaliteit huurwoningen anno 2020
Donderdag 16 mei – 19.30 uur

Vanaf 2020 is dubbel glas en dakisolatie verplicht in elke huurwoning. Tijdens deze informatieavond wordt de regelgeving rond woningkwaliteit toegelicht en komt u te weten welke premies en tegemoetkomingen er zijn voor verhuurders.

 

Hernieuwbare energie in woningen
Donderdag 23 mei – 19.30 uur

Op deze infoavond kom je te weten welke hernieuwbare energievormen momenteel reeds haalbaar zijn in je woning: voor verwarming, koeling, sanitair warm water, elektriciteitsopwekking … Welke juiste keuzes maak je bij renovatie of vernieuwbouw van je woning? Wat zijn hierbij de voor- en nadelen van de verschillende productie- en afgiftesystemen? En tot slot: welke nieuwe technologieën dienen zich aan en hoe kan jouw woning op termijn deel worden van een groter energiegeheel?

Vooraf inschrijven via wonen [at] sint-niklaas.be

 

Bouwteams: verbouwen met kennis van zaken
Zaterdag 4 mei en zaterdag 16 mei van 9 tot 17 uur in zaal Familia, Truweelstraat 138.

Verbouwplannen? Schrijf je dan in voor het bouwteam. Gedurende een tweedaagse opleiding krijg je van een onafhankelijke bouwdeskundige alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig verbouwen.
Deelnemen is gratis (inclusief broodjes en cursusmateriaal.). Organisatie: Dialoog vzw in samenwerking met het stadsbestuur. Inschrijven via www.bouwteams.be. Voorkennis is niet vereist.