KLEINE ENERGIETIPS VOOR HUIS EN KANTOOR

De energiebronnen die wij het meest gebruiken, zijn eindig en vervuilen het milieu. Daarom is er een mentaliteitswijzing nodig: om minder energie te verbruiken, om op termijn zoveel mogelijk over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Bewustwordingsactiviteit: energie is niet weg te denken uit ons leven, alles verbruikt energie.

Daarom bundelen we volgende uitdagingen om de komende 8 weken ons energieverbruik te doen dalen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

UITDAGING WEEK 1: Vandaag werken we met minimale verlichting, straalt de zon dan doven we de lichten.

UITDAGING WEEK 2: Leg niets op de radiatoren. Wanneer er voorwerpen op of voor de radiatoren worden geplaatst, wordt de warmteafgifte belemmerd. Zorg dus voor een goede warmtecirculatie.

UITDAGING WEEK 3: Verlucht dagelijks je ruimte door een kwartier de ramen open te zetten. Dit is energievriendelijker dan wanneer je het raam de hele dag op kantelstand laat staan. (uitzondering mogelijk mits coronamaatregelingen)

UITDAGING WEEK 4: Printen kost veel energie, papier en inkt. Beperk daarom ook alleen tot het noodzakelijke van wat er moet worden geprint. Print geen onnodige verslagen en rapportages en werk zoveel als mogelijk digitaal.

UITDAGING WEEK 5: Bij het verlaten van de werkruimte doven we alle lichten, trekken we onnodige toestellen uit het stopcontact en schakelen we de computers uit. We kijken ook naar anderen hun computer of deze is uitgeschakeld.

UITDAGING WEEK 6: Trek een (extra) trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1 °C lager te zetten;

UITDAGING WEEK 7: ​​​​Laten we onze verplaatsing duurzaam maken,  neem de fiets om je te verplaatsen.

UITDAGING WEEK 8: Wees creatief met de left overs van de avondmaaltijden. Doe de koelkast open en voorzie een lunch met je restjes. Gebruik een hervulbare fles voor jouw dranken.