Red de Waaslandse bossen!

Red de Waaslandse bossen

In het Waasland sterven naaldbomen massaal af. Met het hefboomproject ‘Klimaatgezonde en weerbare bossen voor het Waasland, wil de Bosgroep de aangetaste bossen omvormen tot gezonde bossen. Dit met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Interwaas en de getroffen Wase gemeenten.  Getroffen boseigenaars kunnen vanaf nu terecht bij het meldpunt ‘Zieke bossen’.

De jongste jaren heeft de klimaatverandering een zichtbare impact op onze bossen. Droogte verzwakt de bomen, waardoor die vatbaarder worden voor plagen zoals de letterzetter. ze kleuren bruin, krijgen kale kruinen en sterven uiteindelijk af.

In het Waasland hebben vooral de naaldbossen het lastig door de zandgrond die geen vocht vasthoudt. Het zijn ook bossen met slechts één boomsoort, een overblijfsel uit de tijd dat men naaldbomen plantte om mijnschachten te stutten en men volop inzette op kerstboomplantages. Via het hefboomproject wil de Bosgroep zieke bomen kappen en vervangen door diverse, inheemse loofboomsoorten. Die zorgen voor een gezond bosecosysteem dat beter is opgewassen tegen de klimaatverandering.

De komende twee jaar kunnen boseigenaars met al hun vragen rond bosomvorming terecht bij het meldpunt ‘Zieke bossen’. Experts bekijken de situatie ter plaatse en werken met de eigenaars een plan uit. Het is de bedoeling om enkel dode bomen te verwijderen en te zorgen voor een zo divers mogelijke nieuwe aanplant. Door de werken op verschillende locaties te bundelen, kan de Bosgroep de kostprijs in toom houden. 

Heb je ook een ziek bos?
Meld het via bosgroepnoord [at] oostvlaanderen.be of 09 287 78 60

Meer info:
www.bosgroepen.be/klimaatgezondebossen