Het Vlaamse klimaatplan heeft ook gevolgen voor (toekomstige) huiseigenaars.

Vanaf 2023 komt er een verplichting tot renoveren als u een energieverslindende woning of appartement koopt, erft of geschonken krijgt. U heeft 5 jaar de tijd om de woning met EPC label E of lager naar een label D te brengen. Dit wordt beschouwd als de gemiddelde EPC waarde van een bestaande woning in Vlaanderen.

 

EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt en zegt iets over hoe zuinig een gebouw is. Hoe zuiniger een gebouw, hoe lager de EPC waarde.  Een lagere EPC score betekent dus een betere energieprestatie.

  • Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid weergegeven met een label. Dit label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score).
  • Op het EPC staat ook de energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar) (kilowattuur per vierkante meter jaar). Hoe lager die energiescore, hoe energiezuiniger de wooneenheid is.
  • In het EPC staan ook aanbevelingen over hoe de wooneenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden. Het EPC legt geen eisen op aan het gebouw.

Meer informatie over het EPC via: https://www.energiesparen.be/energieprestatiecertificaten

 

Bent u reeds eigenaar van een woning? Houdt er rekening mee dat uw eigendom tegen 2025 een EPC label E moet halen in geval van een appartement en gesloten bebouwing. Heeft uw appartement of gesloten bebouwing in 2025 nog een EPC label F, dan komt uw eigendom in aanmerking voor een ongeschikt verklaring.

Halfopen en open bebouwingen mogen vanaf 2025 maximaal 600 kWh/m² hebben ( label F). Dit zal gecontroleerd worden op het moment dat u de woning verhuurt of verkoopt. 

In 2030 moeten alle appartementen of woningen maximaal label D hebben en in 2040 maximaal label C. Voor halfopen en open bebouwingen gaat het om maximaal label E in 2030 en maximaal label D in 2040.

Tegen 2050 wil de Vlaamse regering dat elk appartement en elke woning een EPC label A behaalt.

 

Isoleren blijft én wordt steeds belangrijker !

Weet u niet waar te beginnen? Vraag het gratis renovatieadvies aan bij de provincie, waarbij de adviseur bij u thuis de duurzame mogelijkheden overloopt.  Meer informatie is te vinden via onderstaande link:

https://oost-vlaanderen.be/wonen-en-leven/bouwen-en-wonen/duurzaam-wonen-enbouwen/renovatieadvies.html

De aanvraag zelf doet u via:

https://pov.microsoftcrmportals.com/?adviesType=Renovatieadvies%20aan%20huis

Benieuwd of u in aanmerking komt voor stedelijke renovaties premies of wenst u meer informatie en begeleiding bij de Vlaamse premies? Dan zien we u graag aan het loket ‘wonen, bouwen en ondernemen’ op het stadhuis.

Een afspraak maken kan telefonisch, per email of via onze website www.sint-niklaas.be; “ik wil een afspraak maken, WO premies informatieaanvraag”.

 

Meer info?

Stadhuis, balie wonen, bouwen en ondernemen

OPGELET: enkel na afspraak.

Maak je afspraak via 03 778 33 21

of online via https://afspraken.sint-niklaas.be

 

03 778 32 40

wonen [at] sint-niklaas.be